dilluns, 23 de febrer del 2009

Can Feixes i el Penedès



El Penedès intenta projectar una nova imatge. Els cartells a l’autopista AP-7 al pas per Sant Sadurní d’Anoia així ens ho diuen. Un dibuix esquemàtic d’un raïm acompanya un lema: “Penedès, terra de grans vins”.
La llista de bodegues prestigioses així ho corrobora: Can Ràfols, Sumarroca, Mas Tinell, Agustí Torelló, Gramona, Albet i Noya, Jané Ventura, Jean Leon o Torres i altres noves i prometedores noves bodegues… Del Penedès també han sorgit vins mítics ja, el mundialment famós Cabernet Sauvignon de la finca Mas La Plana de Torres, gran vi de guarda, o el merlot Caus Lubis de Can Ràfols per citar-ne dos de representatius.
Però el gran públic gira l’esquena a aquests vins i a d’altres més assequibles de preu i segueix considerant el Penedès terra de caves, de blancs lleugers i de negres inconsistents. És la gran lluita de moltes bodegues, reconvertir el seu prestigi empresarial en prestigi enològic. I fàcil no ho tenen perquè difícilment el Penedès pot crear una revolució com la del Priorat, el Montsant o la Terra Alta, ja que tants anys de “desarrollismo” vinater han acabat amb les bones pràctiques a la vinya, on prepondera, en general, la voluntat de consecució de molts quilos de verema sense importar la qualitat. Per altra banda la comarca fa anys que va girar l’esquena a les varietats de raïm tradicionals que podrien donar personalitat als seus vins; és molt difícil trobar vinya vella de les abans omnipresents Monastrell i Trepat.
Així doncs el Penedés opta per l’elegància i el bon gust en detriment de la personalitat amb la sàvia utilització de varietats franceses que ja formen part del nostre llegat vinícola, i que profèticament va introduir Jean Leon als anys 60.
I aquest és el camí seguit per Huguet de Can Feixes. La familia Huguet és hereva de la propietat de la familia Feixes, censada ja el 1400 en el mas i que va tenir continuïtat en el cognom fins a l’extinció d’aquest a la mort de Maria Feixes l’any 1904. La finca, dedicada desde sempre a la vinya, tenia fama ancestral de produir el millor raïm de la comarca. Però no va ser fins als anys 80, quan la tercera generació Huguet, inspirada en la idea del chateau-finca bordelès inicia el seu recorregut modern, introduint-se en el món del vi de qualitat. Estem parlant d’una empresa familiar que ha limitat conscienment el seu creixement per tal de poder seguir treballant a petita escala. Una altra característica de la finca, situada a Cabrera d’Anoia, és el seu carácter muntanyenc, amb un clima més extrem i un sól més pedregós que a la plana, trets preferits pels ceps que han de concentrar les essències del raïm.
El vi cridat a acostar el Penedés a un públic més ampli i majoritàriament incrèdul és el Can Feixes Negre Selecció. Destaca la sòbria i clàssica etiqueta granada amb ribets daurats, que parla absolutament de l’elegància del vi i de la serietat apassionada dels elaboradors. Un cupatge “internacional” compost per Merlot, Cabernet Sauvignon, Ull de Llebre i la sorprenent Petit Verdot, ens dóna un vi elegant i llaminer on predomina la fruita de bosc amb un fons de fusta integradíssim i un fi i característic aroma de sotabosc i mentolat provinent de la varietat Petit Verdot, absolutament encisador i molt mediterrani.

Article publicat a Crònica Empresarial la primavera del 08.