dijous, 12 de març del 2009

Caves Agustí Torelló Mata

Que el vi neix de la terra on arrelen els ceps i on arrelen les persones que fan aquest vi, sovint s’oblida. Manen les modes, les necessitats de cercar mercats més amplis amb gustos estandaritzats… Però es podria trobar l’equilibri entre els valors naturals i poètics d’un vi i el valor econòmic i empresarial que pot donar al vinater? Personatges enamorats del paisatge i dels passejos per la vinya com Agustí Torelló Mata sembla que hagin trobat la solució al dilema proposat. Els caves d’Agustí Torelló Mata gaudeixen any rere any del reconeixement dels crítics i del públic en general per dues raons, els seus innegables valors vinícoles i la seva personalitat. Una personalitat marcada per les varietats de raïm i pel sòl on estan plantats els ceps, pel clima i per les el•laboracions i treballs de la bodega nascudes d’una idea molt clara que no és altra que el respecte pel que la natura ens dóna. Serveixi d’exemple per il•lustrar aquesta frase i per mostrar la personalitat d’Agustí Torelló, que així com molts el•laboradors de cava fan un ús intensiu de la varietat chardonnay, pròpia dels Champagnes francesos, per tal de copiar-ne les qualitats, Agustí Torelló es basa només en varietats autòctones per als seus caves, tot acostant-se igualment a la subtilitat i elegància dels espumosos més mítics. Un altre exemple és l’ús de llevats propis autòctons, sel•leccionats durant 40 anys.
Però deixem que parlin els protagonistes, els caves, per entendre la personalitat d’aquesta bodega familiar que cerca el seu propi camí.
La gamma Agustí Torelló Mata comença amb els caves Brut i Brut nature, amb un mínim de dos anys de reserva en cava, i fets amb les varietats autòctones del Penedès, macabeu, parellada i xarel•lo. Pel que fa al Brut Nature, tal com diu el mateix Agustí Torelló, categoria reservada només per a caves fins i elegants que no necessiten ser emmascarats amb altres licors i sucre. Si el tasteu sabreu perquè.
Un cava molt personal és el Reserva Barrica. Fet només de macabeu, potent i generós, basa la seva distinció en l’ús de barriques durant la fermentació del most per tal de dotar-lo de cremositat i presència. Antigament se sabia que els vins guardats en bótes al lloc més amagat del Mas donaven els millors vins. Seguint aquest coneixement ancestral i aplicant-li les noves maneres de fer, Agustí Torelló ens ofereix un cava molt especial.
El petit de la casa és el Bayanus, en ampolla de mig. És remarcable que és l’únic cava en format petit que fa la segona fermentació en la mateixa botella en la que arribarà al degustador. Un gran esforç!
A l’extrem contrari es troba el Magnum Brut Nature, fet amb un cupatge pensat especialment per al tamany de l’ampolla de 1’5 litres i el seu més alt contingut d’aire.
Finalment tenim l’emblema de la casa, el conegudíssim Krypta, amb la seva botella en forma d’àmfora que el distingeix ( i que exigeix l’ús obligatori de glaçonera). L’elegància el defineix. Un cava ple de glamour que a més va ser protagonista d’una pel•lícula de Juanma Bajo Ulloa, Frágil, l’any 2004! Si la veieu ús agafaran moltes ganes de tastar-lo!