dijous, 12 de febrer del 2009

11/02/09 Visita a Clos Mogador i Venus La Universal

Benvolguts amics,

Ahir va ser un dia especial per a Mestres Vinaters ja que vam realitzar la primera visita a bodegues amb clients-amics. Les escollides per a l'estrena van ser dues bodegues clàssiques i mítiques de propietaris mítics i clàssics del Priorat i el Montsant. Vam tenir la sort de visitar acompanyats d'en René Barbier Meyer les bodegues Venus-La Universal de Falset, la bodega a Montsant de la Sara Pérez i en René i Clos Mogador de Gratallops al Priorat, propietat de René Barbier Ferré (René pare) i Isabelle Meyer. Per a nosaltres va ser un dia especial perquè visitar aquestes bodegues és en certa manera com tornar a casa...

Vam iniciar la visita a Falset, a Venus, on en Marc ens va mostrar les vinyes i vam parlar de l'entorn, el sòl, la poda i del dia tan prioratí que feia (fred i vent). Posteriorment vam entrar a la bodega on vam tastar mostres de bóta de diferents vins. Primer 3 mostres que compondran el Dido blanc 08. Una mostra de xarel·lo experimental, molt floral i fi, molt equilibrat i amb una suavitat en la presència de la fusta sorprenent pels 6 mesos de criança a la que ha estat sotmès, tal com ens va manifestar un sorprès René. Una mostra de Macabeu afruitat i amb més presència de la fusta i la Garnatxa blanca, exuberant. Les mostres en cru auguren un gran Dido blanc 08 un cop fet el cupatge.
Vam baixar a la sala de bótes on vam provar mostres del futur Venus 07, mostres de barrica al final de criança a punt per al cupatge i l'embotellat. Primer dues carinyenes intenses i poderoses, una provinent de sòls argilo-calcaris i l'altre de sòls pissarroros on el sòl definia bona part de l'estructura del vi. Ens va servir aquesta comparativa per què en René ens fes una defensa sentida de la biodiversitat i de la defensa de les varietats i valors autòctons i per introduïr-nos en la filosofia de la bodega de respecte a l'entorn i als ceps, buscant-ne la integració al medi. Posteriorment vam tastar una garnatxa afruitada, elegant i vegetal, d'un estil sorprenenment nòrdic i finalment una prova de cupatge de les 3 mostres anteriors ensamblades amb Syrah (potent i càlida) que s'acostarà al cupatge definitiu del Venus 07 i que després del repòs en botella i la fusió dels aromes crec que serà un vi molt especial...

La següent part de la visita la vam fer a Clos Mogador on veièrem les instal·lacions i l'ambient relaxat on neix un dels vins mítics del Priorat. Van sorprendre les tines de ciment en forma d'ou per a la fermentació del vi blanc (Nelin)i les explicacions sobre la criança, en què en René ens va reconèixer les sorpreses i misteris que encara els deparen, tot i els seus coneixements enciclopèdics...

En René ens va brindar un tast molt especial de vins de l'any 2006 que com ell diu haurien de beure's en cinc anys aproximadament, cosa sorprenent perquè, en una sola paraula, els vins estaven IMPRESSIONANTS!!

Vam tastar el Manyetes, segon vi de la bodega, molt mineral (a diferència d'altres anyades que hem tastat). Partida dels Bellvissos, vi de finca de Garnatxa i Carinyena que busca expressar l'autenticitat i història d'aquesta terra (des de l'etiqueta fins al paladar), sedós i elegant. I Finalment el Clos Mogador que ens va deparar una petita sorpresa que en René ràpidament va arreglar. El cas és que el vi va mostrar, tot i les dues hores de decantació, una reducció (procés que s'esdevé en botella i que amb els anys permet l'aflorament de nous aromes que donen complexitat al vi) extrema que no el feia gens agradable. Després de reflexionar sobre la importància del tap de suro i la seva procedència en aquests processos i en l'envelliment del vi i posicionar-se en la cerca de la complexitat (per això els vins estaven jove) en René va demanar una moneda de coure, que va ionitzar el vi fent-ne desaparèixer la olor reductiva (claveguera). Vam poder disfrutar aleshores d'un vi afruitat, llaminer i sedòs, molt menys tànic que fa anys (gràcies a les maceracions de fins a 50 dies marca de la casa que curiosament fant baixar la força tànica tot augmentant l'aportació d'aromes), en què el repòs en ampolla farà sortir màgia. Vam acabar parlant de la tecnologia, i de com, amb la filosofia que ells apliquen, mai podrà substitiur el tast constant, la sensibilitat i el bon gust. MOLTES GRÀCIES RENÉ!!!

Vam acabar la festa al restaurant Baravins de Falset on La Noe i en Jaume ens van rebre amablement com sempre i on vam disfrutat d'un meú degustació deliciós on la senzillesa i les barreges bàsiques de sabors són la clau i la dificultat alhora. Vam disfrutar d'una crema de pèsols, amanida amb mango i vinagreta de sèsam, un carpaccio de gambes (sublim), un bacallà amb crema de formatge i arròs inflat (contrast de textura que feia la queixalada juganera) i finalment galta d'ibèric amb reducció de cafè sobre un llit de patates de gust penetrant... Ho vam regar amb Laurona 04, company magnífic en tots els plats. De postres, per digerir, una sopa de pinya amb un sorprenent gelat de cactus, vi dolç i ranci de la cooperativa, cafè i alguns puro al brandy (curiós) gentilesa d'en Jesús.

I amb bon humor i companyonia vam donar per acabada la jornada, que repetirem pròximament, i a la que ús animem que ens acompanyeu perquè ús ho passareu molt bé!!!