Aquesta frase es pot trobar a gran part de les vinateries del món, ha arribat el "Beaujolais Nouveau" o "Beaujolais Primeur", el primer vi de l'any, el més fresc i juganer.
El Beaujolais Nouveau, vi refrescant per a tothom
Beaujolais és una regió del sud de la Borgonya administrativa que ni de bon tros gaudeix del prestigi dels seus veïns del nord, els Borgonyes fets de la sensual Pinot Noir.
La regió del Beaujolais està consagrada a la varietat Gamay, una varietat de poc prestigi pel seu taní fi que no permet aconseguir el cos necessari per a l'envelliment del vi. L'excepció són vins de l'Haut Beaujolais, on la Gamay plantada en sòls granítics si dóna vins de mig cos aptes per a la criança i l'envelliment i per a assolir un cert grau d'aristocràcia.
Altrament la Gamay té la virtut de la lleugeresa, el pigment lleuger i una senzilla vocació fruital. L'elaboració que més li escau és l'anomenada maceració carbònica.
El nom és estrambòtic però el procés és molt senzill. Es vinifica el raïm sencer, amb la rapa i sense trepitjar, en tines tancades que contenen diòxid de carboni. En aquesta atmosfera anaerobia l'àcid màlic (propi del raïm i de les pomes verdes) es transforma en etanol. Així doncs s'aconsegueix una disminució de l'acidesa, una elevació del PH (que facilita la fermentació malolàctica que fa el vi menys agressiu) i un començament de fermentació dels sucres intracel·lular. Com que les pells es fan més fràgils, per hidròlisi de les pectines, s'obté una més gran difusió de substàncies colorants i tàniques de la pell cap a la polpa. Passats uns dies es descuba (es treu de la tina) i es premsa, tot seguint la fermentació. Els vins obtinguts són delicats i aromàtics, amb notes amargues dels fenols que s'extreuen de la rapa.
Així doncs parlem de vins joves, el·laborats per arreu. Com a exemple tenim els "Vinos Cosecheros" de la Rioja. Però els més coneguts mundialment són els Beaujolais.
Fa pocs anys molts vins novells del món es coneixien com a Beaujolais, per exemple a l'Empordà. La Unió Europea, per la reiterada queixa dels productors de la regió va determinar l'exclusivitat geogràfica d'aquest nom. Des d'aleshores a Catalunya rebem "el vi novell".
El Beaujolais Primeur arriba a les botigues d'arreu del món a mitjans de novembre, gràcies a una ràpida i brillant operació de mercadotècnia. La seva qualitat és molt variable, ja que alguns especuladors cerquen un benefici ràpid en detriment de la qualitat del vi. Aquest fet ha portat a polèmiques i plets judicials fins i tot.
Però hi ha productors molt honestos de Beaujolais que vetllen per la qualitat del seu vi. A La Carte des Vins gaudim d'un Beaujolais fi i gustós, el Domaine de Baluce, el·laborat en una bodega familiar que cull el seu propi raïm.
El podreu tastar a partir del dijous dia 20 de novembre, ja que la legislació i la tradició estipulen l'inici de la venda (talment com si fos una cursa) el tercer dijous de novembre. I no serem pas nosaltres els que trencarem aquesta tradició!!
Així doncs si voleu disfrutar del vi afruitat i lleuger per excelència, ple d'aromes de plàtan, caramel àcid i gerd, el dijous serà el dia, i per pocs mesos ja que la frescor d'aquests vins s'apaga ràpidament, no arribant mai a l'estiu següent.
QUE EL DISFRUTEU!!!
(La font de les explicacions tècniques és el "Diccionario Salvat del vino" de Mauricio Wiesenthal, moltes gràcies Mauricio!!)
dissabte, 15 de novembre del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada