dimecres, 12 de novembre del 2008

Anécdotes del món del vi I

Primera part d'anècdotes i curiositats del món del vi durant la història. Dades irrellevants, gracioses, mites trencats o senzillament frases que ús poden fer quedar molt bé (o molt malament!!) en una reunió d'amics, família o negocis.


-Un dels aspectes més interessants de la vitivinicultura és la seva DIVERSITAT: Es localitza en medis molt diversos tan físicament com culturalment.

-El clima i el sòl són dos factors determinants.

-En estat salvatge hi ha ceps mascles i femelles, així com hermafrodites. En domesticar la vinya es cultiven únicament els hermafrodites.

-24.000 varietats comptabilitzades, 5000 legítimes.

-En climes tropicals la fulla és perenne, les collites petites i de baixa qualitat, el cep necessita l’hivern.

-Fins l’any 1863 es desconeixia el procés de la fermentació, el va descobrir PASTEUR.

-El conreu s’inicia al 8000-6000 A.C. al Transcaucas.

-La domesticació del cep va ser anterior a la del cereal, que necessitava més treball.

-El cicle de hivernació-floració és molt espectacular i va cridar l’atenció dels homes fent-ne símbol de les religions que creien en el cicle de la vida i la mort, fet que va influir en la seva domesticació.

-No era la beguda més popular però estava vinculat a cerimonials religiosos. Es va utilitzar com a substitutiu dels sacrificis amb sang.

-Des de Tuthankamon l’etiquetatge era tan estricte com l’actual, inclús DO.

-Amb els grecs i els romans esdevé una beguda més popular, vinculada a les festes de Dionís i Baco (Bacanals) que són semblants al carnestoltes. Els grecs la van estendre pel Mediterrani.

-Sembla que els ibers ja conreaven vinya. Els fenicis la van estendre pel sud del Mediterrani fins la península. Els romans el van portar al sud d’Anglaterra, on ara es torna a fer vi, a la zona de Winchester,

-Plini el Vell assenyala l’abundància dels vins a la Laietana i la qualitat dels de Tarragona.

-Si després de la caiguda de Roma no es va perdre el vi va ser gràcies a la religió, al Cristianisme, els monjos van salvar el vi quan els pobles bàrbars van entrar a l’imperi. L’església sempre ha estat conservadora, però alguna vegada ha permès el canvi d’una seu episcopal per un lloc on hi hagués bones vinyes.

-A finals segle XVI a Itàlia hi havia 50 classes de vins nous, a l’edat mitjana el vi era motiu de prestigi.

-El transport es podia fer amb vaixell des de Grècia per mar i a França per riu, les vinyes franceses es troben al voltant de rius.

-Primera plantació exitosa de ceps a Nova Espanya, a Califòrnia, 1520, feta per catalans i aragonesos. Xile 1556. El 1777 es comença a fer vi a Napa de mans del mallorquí Juníper Serra, jesuïta, amb molt bons resultats.

-Al segle XVIII el vi canari es prohibeix per temes comercials i es comercialitza de forma il•legal. Falsifiquen Madeira amb vi canari, vi negre català i aiguardent mallorquí.