dimecres, 14 de gener del 2009

Bodegas y Viñedos Artadi

Article aparegut a Crònica Empresarial l'hivern del 2008




En cada projecte de José Luís López Lacalle, l’amor sura per l’aire. No no, no ús heu equivocat de columna, no llegiu una novel•la rosa. Seguiu llegint i entendreu el que és passió pel vi.
La passió pel vi i la terra, es porta a la sang, a les mans brutes de qui premsa i es mulla de vi a la bodega o de qui planta un jove cep o poda ceps centenaris sota un sol abrusador o amb els dits erts per la gelada. José Luís López Lacalle té una bonica historia familiar per explicar. És la del seu avi. Amb les seves pròpies mans va plantar, durant els anys 50, una finca que passarà a la historia 50 anys més tard. La parcel•la és coneguda com a Viña el Pisón. D’ella surt un raïm del que s’elabora un vi que cada any és referència mundial entre crítics i entesos. Un vi que té com a emblema la porta de ferro rovellada que tanca la finca, instal•lada per l’avi. Un vi especial, que es fa sol; els treballs de bodega es limiten a la observació, sense intervenció, sense ús de llevadures afegides, així que parlem d’un vi totalment autòcton. Reconeix José Luís que no entén què té El Pisón. Com ell, creient en la màgia que envolta el vi, sabem veure en una finca que aparentment no té res d’especial,tot el treball i la passió de l’avi, que cuidava amb esmer aquelles plantes que eren les seves preferides i amb les que feia la migdiada cada dia. És com si aquest venerable pagès encara passegés per la seva terra cada dia…
És només una història personal i senzilla, però defineix absolutament la filosofía de Bodegas y Viñedos Artadi i els seus projectes, tots lligats a la terra i la seva expressió:
A Artazu, Navarra, amb un gran treball amb la garnatxa autòctona, ara que en aquesta DO es bascul•la cap a les varietats franceses clàssiques o el tempranillo.
A Alacant, junt amb el mestre jumillà Agapito Rico, recuperant els marges de pedra seca de la Finca El Sequé, aprofundint en els aromes intensos de la Monastrell i cercant la fórmula del fondillón, l’oblidat vi dolç de mares alacantí.
I per descomptat a la bodega mare de la Rioja Alavesa, on el Pisón comparteix espai amb l’Artadi pagos Viejos, un altre gran vi de finca, l’Artadi jove, un vi de maceració carbònica de fruital elegància i l’Artadi viñas de Gaín 05, una bona excusa, assequible (a diferència dels seus germans grans) per a conèixer aquesta bodega. El Viñas de Gaín pot ser que sigui dels vins de millor relació qualitat-preu que es fan actualment a Espanya. Ens trobem davant d’un Rioja de caire modern, en el que predomina el raïm i la fruita per sobre de la tradicional criança riojana. Però aquesta fruita preponderant s’uneix amb un fi roure molt ben triat per donar-nos, cap al final de la botella, una agradable sorpresa en forma de fins bombons de xocolata mentolada que ens faran tancar els ulls.