divendres, 14 de novembre del 2008

Champagne Gosset

Un article del Crònica empresarial que repesco per dos motius, perquè Gosset és la meva casa de champagne preferida, i perquè podreu tastar els seus vins espumosos el dijous 11 de desembre al tast de Champagne Gosset que farem a la botiga. Espero que disfruteu de la història de la casa de vi de xampanya més antiga i autèntica!!




Champagne Gosset, Äy, 1584
La filosofía de Champagne Gosset és mantener-se fidel a la tradició. Així com moltes cases de Champagne com Pommery o Möet et Chandon han modernitzat les instal•lacions i han fet entrar sàviament la técnica als seus cellers, a Gosset tot es segueix fent igual que fa 400 anys. El luxe i glamour associats a aquest vi espumós, tan ben explotat per les cases més famoses i rutilants, es converteix a Gosset en noblesa rural, en senyoriu i solera.
En 1584, Pierre Gosset, bodeguer d'Aÿ i vinyater, ja produïa vins tranquils, normalment negres, amb la verema de les seves pròpies vinyes. En aquella època, dos vins es disputaven el lloc a la taula dels reis de França: El vi d'Aÿ i, a unes quantes centenes de llegües cap al sud, els vins de Beaune, a la Borgonya, dels quals ja vam parlar en aquesta columna. Ambdós eren elaborats a partir de Pinot Noir i Chardonnay. La reputació del vi d'Aÿ a la cort era tal, que el mateix Francesc I, rei de França i recordat com a restaurador de l’art i les lletres (ens trobem al Renaixement francés) va fer habilitar una bodega que actualment forma part del patrimoni de Gosset. Durant el segle XVIII, els vins d'Aÿ i de la regió van esdevenir efervescents gràcies al cèlebre mètode champenoise estandaritzat per Dom Perignon, però això és un gran tema que deixarem per a una altra ocasió…
I és en el segle XVIII on Gosset ha triat romandre, en certa manera. A Chez Gosset una part de la vinificació es realitza encara en barriques de roure, quan la majoria de cases utilitzen l’acer, mentre que els diferents cuvées (paraula que es referiex als mostos de primera premsada, els únics usats per als grans champagnes, però que s’ha generalitzat fins a esdevenir cadascuna de les partides d’un champagne) de la casa es presenten en reproducciones exactes de les antigues botelles usades durant els segles XVIII i XIX.
Un altre tret diferencial de Gosset és l’absència, després de la fermentació alcohòlica pròpia de qualsevol vi, de la fermentació malolàctica (procès químic pel qual un bacteri converteix l’àcid màlic, més agressiu i propi de la fruita, en làctic, més suau). La preservació de l’àcid màlic conserva el carácter afruitat d’aquests vins, i és bàsic de cara a constituir un champagne que pugui aguantar el pas del temps i pugui oferir les més grans subtilitats que només alguns champagnes escollits poden exhibir.
Tots els processos a la bodega es realitzen estrictament a mà, fins i tot l’embotellat i l’etiquetatge. Menció especial mereix el degorjat "à la volée", amb espasa, a l’antiga manera.
Pel que fa a les vinyes, Gosset utilitza les tres varietats de la zona, la chardonnay, fina i delicada, la Pinot noir, amb més cos i la Pinot Menieur, més rústica però de gran frescor. Aquest raïm prové d’alguns dels millors Crus (finques)de la Vall del Marne (Grands Crus i Premiers Crus).
Així que tot i no gaudir de la fama glamurosa d’altres cases de champagne, Gosset s’erigeix com a defensora de la tradició, amb uns espumosos nobles i antics, més rústics que sofisticats, molt francs, amb una profunditat arrelada en els orígens del champagne i en la terra que els va veure néixer, grans acompanyants a taula i silenciosos testimonis del pas del temps.